Gyakori kérdések és válaszok az OCEANVOLT elektromos rendszereiről

IGEN!  A régi dízelmotor lecserélésével hajója megújul, a régi olajos, dízelszagú motortere megtisztul, ráadásul általában csökkenteni tudja a hajó teljes tömegét és értékes helyeket tud felszabadítani a kompakt elektromos meghajtás révén.

Nézzen körül referenciáink között!

Az Oceanvolt több nagy nemzetközi hajógyárral és hajótervezővel partneri viszonban van. Klikkeljen ide az aktuális partnereink listájához.  Ha nem találja a hajóját vagy a hajógyártót a listán, kérjük jelezze felénk! A legtöbb hajógyártó, konkrét ügyféligény esetében rugalmasan együttműködik az Oceanvolt rendszereinek használatában. 

A rendszereinkhez, elsősorban Lithium akkumulátorokat ajánlunk. A felhasználási módtól függően adunk javaslatot LiFePo4 (Lithium vas-szulfát) vagy NMC (Lithium-Nikkel-Magnézium-Cobalt) összetételű akkumulátorpakk beépítésére. 

Hagyományos ólomsav AGM akkumlátorok használatát maximum 8kW motorteljesítményig ajánljuk. 

Vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal és az Ön hajójához és az elvárt sebesség és hatótávolság igényekhez szabottan pontosan segítünk kiválasztani a megfelelő elektromos motort és akkumlátorkapacitást. 

Az Oceanvolt elektromos motor jelentősen nagyobb nyomatékot adnak le, mint a hasonló dízelmotorok. Egy 10kW teljesítményű Oceanvolt elektromos motor könnyedén túlszárnyal és nagyobb teljesítményt ad le, mint egy 30Le-s hagyományos dízelmotor.  Általánosságban elmondható, hogy a hajó maximális sebessége valamelyest kevesebb lesz (kb. 0,5csomóval) a dízelmotorhoz viszonyítva, viszont a hajó jobban fogja tartani a sebességet erős szembeszélben illetve hullámos vízen a nagyobb nyomaték miatt, valamint a kikötői manőverezés is jelentősen könnyebb lesz az azonnali teljesítménynek és a gyors motorreakciónak hála.  

Nézze meg ezt a videónkat!

Az akkumlátor kapacitást a hajótulajdonossal egyeztetve közösen dolgozzuk ki. A tipikus akkumlátorcsomag méretekkel 4-6 csomós sebesség mellett 30-40 tengeri mérföld hatótáv érhető el.

Az akkumlátorok tölthetőek 220V partiárammal, vitorlázás közben energia visszatermeléssel (hidrogeneráció) valamint lehetőség van akár napelemcellák vagy hibrid üzemben kiegészítő dízelgenerátor beépítésére.

A Lithium ion akkumlátorok, amennyiben szakszerűen vannak kezelve, akkor 10 év feletti élettartamot biztosítanak. Az alapgarancia az akkumlátorokra 2év ami 5 évre hosszabbítható kiegészítő garanciaszolgáltatással. 

Az Oceanvolt kijelzőn folyamatossan nyomon tudja követni a vales energiafogyasztást valamint a hátralévő akkumlátor töltöttségi szintet. Amennyiben csökken az akkumlátorok töltése, használhatja a hidrogenerátor üzemmódot amivel vitorlázás közben tudja tölteni az akkucellákat. Vannak ügyfeleink, akik kisméretű hordozható (dízel/benzin vagy LPG) generátort tartanak a fedélzeten, mint hatótáv növelő energiaforrás. 

Parti áram esetén, tipikusan 5-10 óra alatt lehet a teljesen lemerült akkumlátorokat 100% kapacitásra tölteni. Ez függ  a akkumlátorcsomag méretétől, a töltő valamint a rendelkezésre álló partiáram kapacitásától.

A rendszereink tervezésekor felmérjük az Ügyfeleink hajózási szokásait, a területen tipikus partiáram kapacitásokat és ezek információk alapján ajánlunk megfelelően méretezett töltőt.

A 12V-os fedélzeti akkumlátor inverteren vagy DC-DC átalakítón keresztül tölthető a 48V-os meghajtó akkumlátorokról.

Szakszerűen kezelve a Líthium Ion akkumlátorok tökéletesen biztonságos és rendkívül alacsony meghibásodási rátával rendelkező akkumlátorok. Az Oceanvolt nagy figyelmet fordít a rendszereihez használt akkumlátorok kiválasztására a gyártói minőség biztosítására és a rendszerintegrációra. A rendszereinkben használatos akkumlátorok mindegyike többszintű beépített védelemmel és rendszerfelügyelettel vannak ellátva. Fontos hogy a használat során, részletesen olvassa el és tarsa be az akkumlátoraink használatára vonatkozó utasításokat, és akkor biztonságosan és hosszú éveken keresztül hatékonyan fog üzemelni az Oceanvolt rendszere.

A hidrogenerációs üzemmód alig észrevehető extra ellenállást okoz vitorlázás közben. Kb 6-7 csomós sebesség mellet mindössze 0,1 csomós sebességvisszaesést okoz. 

Igen. A hidrogeneráció funkciót mindegyik Oceanvolt motorunk alapfelszerelésként tartalmazza.

Javasoljuk, hogy az akkumlátorcsomag egy helyre legyen beépítve. Ezzel biztosítható az akkumlátorok közötti töltési egyensúly, ami megbízhatóbb működést és hosszabb akkumlátor élettartamot biztosít. 

Csak meghajtásként, motoros hajókban, igen. Azonban a hidrogeneráció fox hajócsavarral nem kapcsolható ki, ezért vitorlás hajók kizárólag összecsukódó hajócsavarral szerelhetőek. 

A hajócsavart minden esetben el kell távolítani az anód cseréjéhez. Ezzel biztosítható, hogy az anód és a saildrive egység között megfelelő szintű az érintkezés. 

Az Oceanvolt elektromos motor rendszerek tipikusan 20-25%-kal kerülnek többe, mint a hasonló dízel meghajtás. A jelentősen kisebb karbantartási igény és az üzemanyag felhasználás megszünésével az induló árkülönbség jellemzően 2-3 év alatt megtérül. 

Pontos ajánlat kéréséhez vegye fel a kapcsolatot a kollégáinkkal:  Ajánlatkérés

Az Oceanvolt elektromos rendszereinek a karbantartása és javítása nagyban különbözik a megszokott hagyományos dízelmotorok karbantartási és javítási igényétől. Nincs szükség sokféle alkatrész és nagyméretű szervíz infrastruktúra fenntartására. Az Oceanvolt elektromos rendszer minden részegysége egységes elektromos hálózaton van, és köszönhetően az  Oceanvolt RSI – Távoli rendszer diagnosztika-nak, minden rendszeradat online elérhető és monitorozható, így pontosan megállapítható a amennyiben valamely részegység ellenőrzése vagy javítása szükséges. 

Rendszermeghibásodás esetén a következő folyamat követendő: 

1) Győződjön meg róla, hogy az rendszer online. Ezt WIFI, GSM (3G,LTE – pl telecom hotspoton keresztül) kapcsolattal tudja biztosítani. A rendszer automatikusan feltölti az elmúlt 2 nap rendszer diagnosztikai adatait az Oceanvolt rendszerébe.

2) Vegye fel a kapcsolatot az Oceanvolt szerviz központjával   akár telefonon akár emal formájában.

3) Az Oceanvolt technikusai 48órán belül telefonon vagy email formájában információt szolgáltatnak a hiba elhárításának menetéről. 

A távoli hozzáférés lehetővé teszi hogy minden egyes részegységen diagnosztikai vizsgáltaot végezzenek az Oceanvolt szakemberei, valamint amennyiben szükséges szoftvert frissítsenek a rendszer elemeiben.  

4) Amennyiben alkatrész cserére van szükség akkor az Oceanvolt expressz szállítással (általában 1-5 napon belül) biztosítja a cserealkatrészt. A cserealkatrészeink nagyrésze egyszerű plug-and-play rendszerűek és egyszerűen cserélhetőek. Természetesen az Oceanvolt megfelelő információkkal tud szolgálni a csere menetéről, illetve javasolatot tud adni a helyi Oceanvolt képviseletek szakembereinek bevonására. 

Hosszútávú hajózás során javasolt egy cserelakatrész kit fedélzeten tartása, ami cserekábeleket, csatlakozókat, cserebiztosítékokat, valamint csere motorvezérlőt tartlamaz.  Ezekkel az alkatrészek a rendszer meghibásodási esetek 99%-a egyszerűen orvosolható. 

Az Oceanvolt RSI (távoli rendszerfelügyelete) jelentősen előrelépés a hagyományos belésőégésű motorok hagyományos szervíz szolgáltatásához képest. 

Tudjon meg többen Oceanvolt RSI-ről!

Egy 30-45 láb méretű vitorlásban a tipikus akkumlátorcsomag súlya 60kg és 160kg közöt mozog, és kényelmesen elhelyezhetőek a feleslegessé váló üzemanyagtartály helyén.